Zapiekanka z mięsa mielonego

5 (186 ocen)

  • 40 min

Po raz pierwszy robiłam tą zapiekankę dawno temu. Teraz ten smak udoskonaliłam jeszcze ogórkiem kiszonym. Polecam na obiad lub sytą kolację.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
    około 20 ugotowanych ziemniaków
    1 papryka czerwona
    1 ogórek kiszony
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    100 g kapusty kiszonej
    20 dag sera żółtego
    1 jajko
    50 ml śmietany 30%
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
    1 łyżka keczupu pikantnego
    3 szczypty soli
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju około 20 minut, tak aby całkowicie straciło surowość. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek. Paprykę i ogórek kiszony kroimy w drobną kosteczkę. Kapustę kiszoną przelewamy dwukrotnie zimną wodą, aby wypłukać nadmiar kwasu, następnie odciskamy i bardzo drobno siekamy (aby się nie ciągnęła w zapiekance).
  • 2. Gdy mięso będzie usmażone wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy aż się zeszklą. Wtedy dodajemy kapustę, ogórek i paprykę, dusimy razem około 15 minut. Całość doprawiamy i dodajemy keczup, dokładnie mieszamy.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plasterki ugotowanych ziemniaków, połowę farszu, posypujemy połową startego żółtego sera, następnie druga warstwa ziemniaków, pozostały farsz i resztę sera. Całość polewamy rozkłóconym jajkiem wymieszanym ze śmietaną.
    Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do rozpuszczenia sera).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować