ZAPIEKANKA Z ŻEBEREK

4.5 (157 ocen)

Przepis wyszperałam w moim starym, wysłużonym zeszycie.

Składniki:

  • - 1 kg żeberek

    - 1 kg ziemniaków

    - 30 dag kapusty kiszonej

    - 30 dag pieczarek

    - 2 średnie cebule

    - sól, pieprz

    - 1 łyżeczka kminku

    - wiórki masła

    - masło do wysmarowania formy

    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z żeberek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ZAPIEKANKA Z ŻEBEREK 1. Żeberka ugotować, oddzielić kości, pokroić na kawałki.
    Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone pokroić na plasterki.Pokrojone w plastry pieczarki podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w piórka cebule, chwilę dusić.
    Kapustę ugotować, odcedzić.
  • ZAPIEKANKA Z ŻEBEREK 2. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać warstwami i przesypywać solą i pieprzem:

    - ziemniaki
    - kapustę ( posypać kminkiem)
    - mięso
    - oraz pieczarki z cebulą.

    Całość oprószyć solą i pieprzem. Na wierzch ułożyć wiórki masła.
  • ZAPIEKANKA Z ŻEBEREK 3. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekać do zrumienienia ( około 25- 30 minut) Od razu podawać.

Porady

Taką zapiekankę możemy podać gościom wraz z dodatkiem schłodzonego piwa. Zapiekankę można również odgrzać ,wystarczy ponownie wstawić ją do nagrzanego piekarnika, na parę minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować