Gulasz z żeberek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Prosto i przede wszystkim... smaaacznie! Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych
    1 duża cebula (duża)
    3 listki laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    przyprawa rosołowa (bez glutaminianu sodu)
    papryka słodka
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    1 pęczek koperku
    200 ml śmietanki (u mnie 30%)
    Ponadto:
    mąka pszenna
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Gulasz

Gulasz z żeberek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04d7kam 1. Mięso z żeberek pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką.
    Następnie dokładnie obtoczyć je w mące i obsmażyć na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju.
    Żeberka przełożyć do garnka (bez tłuszczu).
  • image-0l5bcq5 2. Na tej samej patelni zarumienić pokrojoną w piórka/kostkę cebulę.
  • image-0na1les 3. Cebulę połączyć z mięsem, zalać wodą i dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz dobrej jakości przyprawę rosołową.
    Całość gotować (pod przykryciem) do miękkości (około 1,5 h) na małym ogniu.
  • image-15tp6cu 4. Na końcu gulasz połączyć z posiekanym koperkiem oraz rzadką śmietanką.
    Danie doprawić do smaku i zagotować.
    (W razie potrzeby sos można zagęścić mąką, ewentualnie przygotować zasmażkę (*).)

Porady

(*) Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotować - aż sos zgęstnieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Żeberka Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować