Zapiekanka z rurek z sosem bolońskim

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Zapiekanka z rurek ustawionych pionowoinspiracja ze strony http://edicook.blogspot.com/2013/10/rigati-tricolore-z-sosem-bolognase.html

  • 60 min

Składniki:

  • 1 op makaronu (proste rurki)
    1 jajko
    500 g mięsa mielonego
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    1 marchewka
    2 ząbki czosnku
    szczypta imbiru
    szczypta oregano
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki słodkiej papryki
    woda lub bulion
    3 łyżki oliwy

    beszamel
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    1 szkl mleka
    sól
    pieprz
    szczypta imbiru lub gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z rurek z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z rurek z sosem bolońskim 1. Makaron ugotować na półmiękko, ok 5-7 min. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i osączyć na durszlaku.
    Na patelni przygotować sos boloński. Wlać oliwę, podsmażyć cebulkę posiekaną razem z czosnkiem,
    dodać mięso mielone i przysmażyć cały czas mieszając i rozdrabniając na mniejsze grudki. Dodać przyprawy; oregano, pieprz, paprykę, imbir i marchewkę startą na tarce o dużych oczkach (ja dodaję jeszcze ćwierć łyżeczki cynamonu) ale te smaki nie każdemu odpowiadają Dodać koncentrat pomidorowy podlać wodą lub bulionem i pod przykryciem gotować ok 1 godz. (powinno się go gotować dłużej ale zabrakło mi czasu) :)

    Makaron wrzucić do miski, wybić jajko i dobrze wymieszać ręką, (można je wcześniej rozmącić)
    Ustawić makaron w tortownicy ( u mnie tortownica o śr 24 cm) . Wyłożyłam papierem ponieważ bałam się ze w czasie pieczenia coś przecieknie, nie jest to konieczne jeśli tortownica jest szczelna. )
    Zalać sosem, lekko postukać by sos wszedł nieco w rurki.

    Przygotować beszamel; na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , przysmażyć chwilę po czym mieszając rózgą dolewać stopniowo mleko, gdyby było za malło dodać jeszcze trochę, sos ma mieć konsystencję budyniu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem lub gałką muszkatołową.
    Wylać sos na zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na 30 min.

    Podawać z surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować