Zapiekanka z rurek z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować na półmiękko, ok 5-7 min. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i osączyć na durszlaku.
Na patelni przygotować sos boloński. Wlać oliwę, podsmażyć cebulkę posiekaną razem z czosnkiem,
dodać mięso mielone i przysmażyć cały czas mieszając i rozdrabniając na mniejsze grudki. Dodać przyprawy; oregano, pieprz, paprykę, imbir i marchewkę startą na tarce o dużych oczkach (ja dodaję jeszcze ćwierć łyżeczki cynamonu) ale te smaki nie każdemu odpowiadają Dodać koncentrat pomidorowy podlać wodą lub bulionem i pod przykryciem gotować ok 1 godz. (powinno się go gotować dłużej ale zabrakło mi czasu) :)
Makaron wrzucić do miski, wybić jajko i dobrze wymieszać ręką, (można je wcześniej rozmącić)
Ustawić makaron w tortownicy ( u mnie tortownica o śr 24 cm) . Wyłożyłam papierem ponieważ bałam się ze w czasie pieczenia coś przecieknie, nie jest to konieczne jeśli tortownica jest szczelna. )
Zalać sosem, lekko postukać by sos wszedł nieco w rurki.
Przygotować beszamel; na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , przysmażyć chwilę po czym mieszając rózgą dolewać stopniowo mleko, gdyby było za malło dodać jeszcze trochę, sos ma mieć konsystencję budyniu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem lub gałką muszkatołową.
Wylać sos na zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na 30 min.
Komentarze