Zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy sos boloński - bo on wymaga najwięcej pracy.
Na oliwie smażymy cebulę, czosnek i chili. Dodajemy mięso i krótko przesmażamy (ma inny kolor) dodajemy starte warzywa i pokrojone pieczarki. całość dusimy około 30 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i koniak, dusimy całość aż nadmiar płynu odparuje. Całość doprawiamy do smaku
2.W rondelku rozpuszczamy masło na którym przesmażamy mąkę - robimy zasmażkę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z mlekiem, następnie cały czas mieszając zagotowujemy (wygląda jak budyń). Po wyłączeniu doprawiamy solą, pieprzem i macis.
3.Formę do zapiekania wysmarowujemy masłem.
Dno wysmarowujemy solidną łyżką beszamelu - płat suchego makaronu - sos mięsny-starty ser-sos beszamelowy-płat makaronu (tak do wyczerpania składników). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 40 min i pieczemy w 180'C. Do piekarnika wstawiamy pojemniczek ceramiczny z wodą - dzięki temu płaty makaronu nie są suche.
Po upieczeniu posypujemy wierzch zieleniną- zapiekanka,żeby kroiła się jak tort powinna odpocząć około 15 minut - ja nigdy tyle nie czekam i całość rozpływa się na talerzu :)
Komentarze