400 g makaronu świderki
5 jajek
200 ml śmietany 12 lub 18 %
15 dag tartego sera do pizzy
200 g koncentratu pomidorowego
Zioła dalmatyńskie 2 łyżki
Pół łyżeczki chilli
Czosnek z młynka 2 łyżeczki
Sól i pieprz mielony wg smaku
30 dag szynki
Olej do formy
Zapiekanka z makaronem, serem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw gotuje makaron, na pół twardo, odcedzam go, hartuję i odcedzam.
W misce mieszam jajka ze śmietaną, dodaję koncentrat i przyprawy, na koniec tarty ser, wszystko dokładnie łączę.
2.Szynkę kroję w kostkę. Dno naczynia żaroodpornego smaruję olejem, wykładam część makaronu, następnie część szynki, znowu warstwa makaronu i szynki, na górę makaron. Całość zalewam mieszanką jajeczną.
3.Zapiekam około 20 minut w 170 st. C
Porady
Masa jajeczna jest gęsta, jeśli ktoś lubi sos rozlewający się i sklejający makaron może użyć kremówki i dać mniej sera żółtego.
Komentarze