Przepyszna zapiekanka, która idealnie sprawdzi się jako obiad, jak i kolacja. Prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
20 dag wędliny w plastekach
15 g serka śmietankowego
20 dag sera żółtego w kostce
25 dag makaronu rurki
oregano, bazylia, zioła prowansalskie, przyprawa ziołowa z chili
sól do gotowania
gorąca woda
Zapiekanka szpinakowa z makaronem, szynką i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy często mieszając i uważając, żeby za mocno go nie przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę przesmażamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy serek śmietankowy i mieszamy aż się rozpuści, dodajemy również przyprawy według uznania.
2.Wędlinę kroimy na paseczki. Następnie dodajemy do gotowego szpinaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
3.Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Dodajemy go do wcześniejszych składników i mieszamy całość.
4.Gotowe składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
5.Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie posypujemy nim górę zapiekanki.
6.Całość wkładamy do piekarnika i podgrzewamy w temperaturze 180 stopni, aż ser się roztopi, a zapiekanka będzie gorąca.
Komentarze