Ta ziemniaczaną zapiekankę z delikatnymi kawałkami łososia zrobiłam niemal od niechcenia z braku pomysłu na coś wykwintnego. Efekt przerósł moje oczekiwania, ponieważ zapiekanka swym smakiem urzekła
Zapiekanka z łososia, cukinii i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie : Formę żaroodporną posmarować masłem. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Gotować 5 minut. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Łososia obrać ze skóry, usunąć ości, osuszyć i pokroić na kawałeczki. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło , dodać cukinię i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać śmietanę i pokrojony ser camembert. Przyprawić solą. Delikatnie zagotować ciągle mieszając. Odstawić patelnie z ognia i dodać żółtko. Całość wymieszać. Dno formy wyłożyć ziemniakami na to położyć przesmażoną cukinie z serem następnie łososia i ponownie ziemniaki. Posypać oregano. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze