Ostatnio w moim domu rządzą mięsne zapiekanki. Tym bardziej ,że do ich wykonania można użyć również sezonowych warzyw.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
3 średnie cukinie
3-4 pomidory (lub pomidory z puszki)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
100 g tartego sera żółtego do posypania
sól
pieprz
Zapiekanka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, pokroić na plastry (ok pół cm) posmarować olejem i podpiec w piekarniku z obu stron lub podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażać na oliwie, dodać mięso, pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, przeciśnięty czosnek i przyprawy oraz zioła. Wszystko dobrze podsmażyć. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, sól, pieprz i mleko energicznie mieszając, zagotować.
2.W naczyniu do zapiekania układać na przemian warstwami cukinia, mięso, sos, cukinia, mięso, sos a wierzch posypać żółtym serem. Zapiekankę piec ok 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze