To danie możemy podać na obiad lub kolację. Przepada za nim mój mąż. Ponieważ zamierzamy wyjechać do Szkocji, przepis na zapiekankę na pewno zabierzemy ze sobą.
Składniki:
● 4-5 cienkich parówek
● 40 dag pieczarek
● 25 dag żółtego sera
● cebula
● 2 ogórki konserwowe
● keczup
● sól
● olej
Zapiekanka joli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Parówki kroimy
w 1-cm plastry.
Pieczarki obieramy
i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy,
siekamy i lekko
podsmażamy na
oleju. Dodajemy
pieczarki i chwilę
dusimy.
2.Ser
ścieramy,
ogórki
kroimy
w kostkę. Parówki, pieczarki
z cebulą, 3/4 sera oraz ogórki
mieszamy, solimy, dodajemy
keczup i ponownie mieszamy.
3.Do wysmarowanego naczynia
żaroodpornego przekładamy
zapiekankę, posypujemy
pozostałym serem. Następnie
wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do temp. 180 °C
i pieczemy, aż ser się roztopi.
Komentarze