Zapiekane ziemniaki, koper włoski z kulkami mięsnymi i serowymi

4.5 (155 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
    2 bulwy kopru włoskiego

    500 g mięsa mielonego indyczego
    jajko
    2 łyżki bułki tartej
    łyżka przyprawy grillowej pikantnej
    2 łyżki mąki do obtaczania pulpetów

    100 ml śmietany 18%
    2 jajka
    1/3 łyżeczki pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą

    150 g mini mozzarelli

    sól




Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zapiekane ziemniaki, koper włoski z kulkami mięsnymi i serowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wyrobić z jajkiem , przyprawą grillową , drobniutko posiekaną zieloną częścią kopru i bułką tartą. Formować małe kulki i obtaczać w mące. Wrzucać na gotująca się osoloną wodę ( 1 litr ).
    Ugotowane kulki przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  • 2. Koper umyć, osuszyć , odkroić zieloną część. Przekroić na 4 części .
    Obgotować w osolonej wodzie ok 10 min. Wyjąć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do tej samej wody włożyć obrane i pokrojone na 4 części ziemniaki. Obgotować ok 10 min. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Zapiekane ziemniaki i koper włoski z kulkami mięsnymi i serowymi 3. Do chłodnego wywaru ( po gotowaniu kulek ) dodać śmietanę i roztrzepane jajka oraz pieprz . Taki sos wylać na warzywa i mięso.
    Dodać jeszcze kulki mozzarelli.
    Zapiekać ok 30 min. - 180 stopni.
    Podawać ciepłe.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować