Zapiekane ziemniaki, koper włoski z kulkami mięsnymi i serowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wyrobić z jajkiem , przyprawą grillową , drobniutko posiekaną zieloną częścią kopru i bułką tartą. Formować małe kulki i obtaczać w mące. Wrzucać na gotująca się osoloną wodę ( 1 litr ).
Ugotowane kulki przełożyć do żaroodpornego naczynia.
2.Koper umyć, osuszyć , odkroić zieloną część. Przekroić na 4 części .
Obgotować w osolonej wodzie ok 10 min. Wyjąć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do tej samej wody włożyć obrane i pokrojone na 4 części ziemniaki. Obgotować ok 10 min. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
3.Do chłodnego wywaru ( po gotowaniu kulek ) dodać śmietanę i roztrzepane jajka oraz pieprz . Taki sos wylać na warzywa i mięso.
Dodać jeszcze kulki mozzarelli.
Zapiekać ok 30 min. - 180 stopni.
Podawać ciepłe.
Smacznego
Komentarze