Jeśli lubicie wytrawne naleśniki- polecam te zapiekane! Warto jest przy nich rozgrzać na chwilę piekarnik, bo taki sposób na naleśniki sprawia, że są naprawdę sycącym i bardzo eleganckim daniem. Polec
Zapiekane naleśniki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do wysokiej miski, dodać jajka, sól, cukier, tłuszcz i mleko. Wymieszać dobrze trzepaczką (ostatecznie widelcem) lub zmiksować. Gładką masę rozrobić wodą i odstawić pod przykryciem na około 30 minut. Patelnię natłuścić olejem (ja nadmiar zbieram zawsze papierowymi ręcznikami, a następnie przed smażeniem każdego nowego naleśnika, przecieram patelnię natłuszczonym ręcznikiem), rozgrzać. Na rozgrzaną patelnie wylewać ciasto chochelką i rozprowadzać (kręcąc nadgarstkiem) po całej patelni. Kiedy wierzch naleśnika nie będzie już płynny, odwrócić na drugą stronę i chwilę podsmażyć (aż naleśnik dostanie piegów). Gotowe układać jeden na drugim i przykrywać, żeby nie obeschły. Wyszło mi 8 dużych naleśników, ale korzystałam ze szklanki o pojemności 200 ml.
2.Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę (można przyprawić przyprawą do kurczaka) i usmażyć na oliwie. Pieczarki pokroić w półplasterki i podsmażyć na tej samej patelni co kurczaka. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Kurczaka, pieczarki i paprykę przełożyć do rondelka, zalać śmietanką i doprawić. Zmniejszyć ogień i dusić do momentu, aż sos zgęstnieje. Na każdy naleśnik nałożyć dwie łyżki sosu, posypać żółtym serem i zawinąć w rulon. Gotowe naleśniki ułożyć obok siebie (dosyć ciasno) w naczyniu żaroodpornym i posypać żółtym serem (jeśli zostanie trochę sosu, można nim polać wierzch naleśników i dopiero posypać serem). Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 10 minut, aż ser się roztopi. Podawać gorące!
Komentarze