Zapiekane naleśniki z kurczakiem

4.97 (173 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Jeśli lubicie wytrawne naleśniki- polecam te zapiekane! Warto jest przy nich rozgrzać na chwilę piekarnik, bo taki sposób na naleśniki sprawia, że są naprawdę sycącym i bardzo eleganckim daniem. Polec

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • NALEśNIKI::
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - mleko: 1 szklanka
    - woda (niepełna szklanka): 1 szklanka
    - tłuszcz: masło, olej lub oliwa: 1 łyżka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    FARSZ:
    - pojedyncza pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - pieczarki: 6 sztuk
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - śmietana 30%: 200 mililitrów
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - starty żółty ser: 0.5 szklanki
    - oliwa do smażenia: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.97 (173 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Naleśniki zapiekane

Zapiekane naleśniki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do wysokiej miski, dodać jajka, sól, cukier, tłuszcz i mleko. Wymieszać dobrze trzepaczką (ostatecznie widelcem) lub zmiksować. Gładką masę rozrobić wodą i odstawić pod przykryciem na około 30 minut. Patelnię natłuścić olejem (ja nadmiar zbieram zawsze papierowymi ręcznikami, a następnie przed smażeniem każdego nowego naleśnika, przecieram patelnię natłuszczonym ręcznikiem), rozgrzać. Na rozgrzaną patelnie wylewać ciasto chochelką i rozprowadzać (kręcąc nadgarstkiem) po całej patelni. Kiedy wierzch naleśnika nie będzie już płynny, odwrócić na drugą stronę i chwilę podsmażyć (aż naleśnik dostanie piegów). Gotowe układać jeden na drugim i przykrywać, żeby nie obeschły. Wyszło mi 8 dużych naleśników, ale korzystałam ze szklanki o pojemności 200 ml.
  • 2. Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę (można przyprawić przyprawą do kurczaka) i usmażyć na oliwie. Pieczarki pokroić w półplasterki i podsmażyć na tej samej patelni co kurczaka. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Kurczaka, pieczarki i paprykę przełożyć do rondelka, zalać śmietanką i doprawić. Zmniejszyć ogień i dusić do momentu, aż sos zgęstnieje. Na każdy naleśnik nałożyć dwie łyżki sosu, posypać żółtym serem i zawinąć w rulon. Gotowe naleśniki ułożyć obok siebie (dosyć ciasno) w naczyniu żaroodpornym i posypać żółtym serem (jeśli zostanie trochę sosu, można nim polać wierzch naleśników i dopiero posypać serem). Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 10 minut, aż ser się roztopi. Podawać gorące!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować