Zapiekane naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki KRUSZONKI włożyć do miski,
2.posiekać
3.i zagnieść między palcami tak, aby kruszonka wyglądała jak mokry gruby piasek.
4.Wyłożyć blaszkę do pieczenia papierem, równo rozłożyć mokrą kruszonkę i piec ok. 20 minut w 190st. W czasie pieczenia kruszonkę kilkakrotnie zamieszać..
5.Kruszonka jest gotowa, gdy zrobi się chrupiąca.
6.Przygotować ciasto na NALEŚNIKI: do misy miksera wlać mleko, dodać stopione masło, cukier, żółtka i mąkę. Dokładnie zmiksować (w cieście nie może być żadnych grudek).
7.Osobno ubić białka (ze szczyptą soli) na sztywną pianę.
8.Dodać ją do ciasta naleśnikowego
9.i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do ciasta biszkoptowego. Ciasto wstawić do lodówki.
10.Przygotować JABŁKA W KARMELU: obrać jabłka
11.i pokroić je w średniej grubości plastry.
12.Na patelni stopić masło,
13.dodać cukier i cynamon. Zamieszać, gdy cukier zacznie się topić. Należy uważać, aby karmel się nie przypalił.
Komentarze