Zapiekane naleśniki

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Średni

Mięciutkie naleśniki z serowym nadzieniem zapieczone pod jabłkami w karmelu, przykryte chrupiącą kruszonką. Co by tu powiedzieć... Po prostu pycha!

  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • KRUSZONKA::
    - mąka pszenna: 150 gramów
    - cukier brązowy: 100 gramów
    - masło: 100 gramów
    NALEŚNIKI::
    - mleko: 300 mililitrów
    - masło (stopione): 50 gramów
    - cukier brązowy: 1 łyżeczka
    - jajka (żołtka i białka odzielnie): 3 sztuki
    - mąka pszenna: 200 gramów
    JABŁKA W KARMELU::
    - jabłka (duże): 4 sztuki
    - masło: 50 gramów
    - cukier brązowy: 100 gramów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    NADZIENIE SEROWE::
    - cukier biały: 50 gramów
    - masło (miękkie): 100 gramów
    - biały ser (mielony, na serniki): 450 gramów
    - żółtka surowe: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Kruszonka

Zapiekane naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane naleśniki 1. Składniki KRUSZONKI włożyć do miski,
  • Naleśniki zapiekane 2. posiekać
  • Naleśniki zapiekane 3. i zagnieść między palcami tak, aby kruszonka wyglądała jak mokry gruby piasek.
  • Naleśniki zapiekane 4. Wyłożyć blaszkę do pieczenia papierem, równo rozłożyć mokrą kruszonkę i piec ok. 20 minut w 190st. W czasie pieczenia kruszonkę kilkakrotnie zamieszać..
  • Naleśniki zapiekane 5. Kruszonka jest gotowa, gdy zrobi się chrupiąca.
  • Naleśniki zapiekane 6. Przygotować ciasto na NALEŚNIKI: do misy miksera wlać mleko, dodać stopione masło, cukier, żółtka i mąkę. Dokładnie zmiksować (w cieście nie może być żadnych grudek).
  • Naleśniki zapiekane 7. Osobno ubić białka (ze szczyptą soli) na sztywną pianę.
  • Naleśniki zapiekane 8. Dodać ją do ciasta naleśnikowego
  • Naleśniki zapiekane 9. i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do ciasta biszkoptowego. Ciasto wstawić do lodówki.
  • Naleśniki zapiekane 10. Przygotować JABŁKA W KARMELU: obrać jabłka
  • Naleśniki zapiekane 11. i pokroić je w średniej grubości plastry.
  • Naleśniki zapiekane 12. Na patelni stopić masło,
  • Naleśniki zapiekane 13. dodać cukier i cynamon. Zamieszać, gdy cukier zacznie się topić. Należy uważać, aby karmel się nie przypalił.
  • Naleśniki zapiekane 14. Do gotowego karmelu
  • Naleśniki zapiekane 15. dodać pokrojone jabłka, wymieszać. Dusić krótką chwilę.
  • Naleśniki zapiekane 16. Przygotować NADZIENIE SEROWE: do misy miksera włożyć miękkie masło i dodać cukier.
  • Naleśniki zapiekane 17. Dokładnie zmiksować.
  • Naleśniki zapiekane 18. Dodać ser i żółtka.
  • Naleśniki zapiekane 19. Wszystko zmiksować na puszystą masę.
  • Naleśniki zapiekane 20. Usmażyć naleśniki.
  • Naleśniki zapiekane 21. Każdy naleśnik posmarować porcją nadzienia serowego,
  • Naleśniki zapiekane 22. złożyć na pół
  • Naleśniki zapiekane 23. i jeszcze raz na pół.
  • Naleśniki zapiekane 24. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, ułożyć w nim "nadziane" naleśniki,
  • Naleśniki zapiekane 25. przykryć jabłkami w karmelu,
  • Naleśniki zapiekane 26. wierzch posypać kruszonką.
  • Naleśniki zapiekane 27. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować