Zamkowy tort dla księżniczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tort upiekłam na 9 urodziny mojej siostry, jej koleżanki były zachwycone.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    * 5 jajek
    * 1 szklanka maki pszennej
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 1 szklanka cukru
    Krem :
    * 0,5 l śmietany 30%
    * 2 śmietan fixy
    * 2 łyżki cukru pudru
    * cukier waniliowy
    Oraz:
    * ice tea do nasączenia biszkoptu
    * 20 dag truskawek
    * kolorowa posypka
    * 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    * 4 wafelki do lodów
    * opakowanie pianek jojo
    Blaszka o wymiarach 35x20,5x6
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Zamkowy tort dla księżniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Ubij pianę z białek, dodaj żółtka cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Następnie wstaw do lekko nagrzanego piekarnika na 30 min i 180 stopni.
  • 2. Gdy biszkopt będzie już zimny zrób krem. Do miski wlej śmietanę,dodaj pozostałe składniki i ubij na sztywno.
  • 3. Biszkopt podziel na 2 części (od całości odkrój 1/3), następnie przetnij oba kawałki na pół i przełóż kremem i pokrojonymi truskawkami. Na większy kawałek nałóż mniejszy, boki i wierzch posmaruj resztą kremu i przyozdób kolorową posypką i piankami.Tort wstaw do lodówki na co najmniej godzinę by się schłodził.
  • 4. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, polej nią wafelki i przyozdób nimi wierzch tuz przed podaniem.

Porady

Do nasączenia tortu możemy użyć również odrobiny alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować