Zamkowy tort dla księżniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Ubij pianę z białek, dodaj żółtka cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Następnie wstaw do lekko nagrzanego piekarnika na 30 min i 180 stopni.
2.Gdy biszkopt będzie już zimny zrób krem. Do miski wlej śmietanę,dodaj pozostałe składniki i ubij na sztywno.
3.Biszkopt podziel na 2 części (od całości odkrój 1/3), następnie przetnij oba kawałki na pół i przełóż kremem i pokrojonymi truskawkami. Na większy kawałek nałóż mniejszy, boki i wierzch posmaruj resztą kremu i przyozdób kolorową posypką i piankami.Tort wstaw do lodówki na co najmniej godzinę by się schłodził.
4.W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, polej nią wafelki i przyozdób nimi wierzch tuz przed podaniem.
Porady
Do nasączenia tortu możemy użyć również odrobiny alkoholu.
Komentarze