Włoski akcent czyli prosciutto,grissini, melon i ciabatta

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ta sałatka to wspomnienie pięknych chwil z wakacji.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 dojrzały melon
    10 cienkich plasterków szynki prosciutto ( czyli parmeńskiej)
    1 opakowanie młodego szpinaku lub roszponki albo rukoli
    oliwki
    świeżo zmielony czarny pieprz
    sól morska
    orzechy włoskie,
    kulki mozzarelli
    paluszki grissini

    gotowa do wypieku ciabatta (włoski biały chleb na drożdżach)


    sos:
    suszona bazylia
    3 łyżki octu balsamicznego
    6 łyżek oliwy z oliwek
    szczypta soli morskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciabatta Sałatki Szynki

Włoski akcent czyli prosciutto,grissini, melon i ciabatta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić melon w kostkę albo w ćwiartki, wcześniej oczyszczając z nasion. Melon poukładać na szpinaku, sałacie roszponce albo rukoli, przykryć plasterkami szynki parmeńskiej oraz mozzarelli i oliwkami oraz posypać wcześniej uprażonymi na patelni orzechami włoskimi.



  • 2. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz polać sosem z oliwy, octu balsamicznego i suszonej bazyli.
  • 3. Gotową do wypieku ciabattę pieczemy przez 20 min w 200 stopniach C.
  • 4. A paluszki grissini owijamy szynką parmeńską.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Melon Oliwki Orzechy Szpinak Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować