Wiśniowy murzynek

4.5 (144 ocen)

Wiśniowy murzynek jest extra wilgotny, elegancki i słodki, ale nie przesadzony. Tradycyjne ciasta najlepsze i najprostsze, a to ciasto do takich się zalicza. Najlepsze jest to, że nie potrzebujemy miksera do zrobienia tego ciasta.Polecam do popołudniowej kawki lub cappucinka.

Składniki:

  • - 150 g. masła
    - 100 g. gorzkiej czekolady
    - 1/2 szkl. cukru
    - 2 duże jaja
    - szczypta soli
    - 170 g. mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao
    - 4 łyżki dżemu wiśniowego

    Polewa:
    - ok 100 g. masła
    - 3 łyżki śmietany słodkiej 12%
    - 2 łyżki kakao
    - 1/2 szkl. cukru
    Dodatkowo:
    - pergamin
    - 1 łyżeczka masła
    - keksówka o wym. 25x11 cm.

    Dekoracja:
    - 3 łyżki siekanych orzechów włoskich
    - kilka wiśni z kompotu
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Wiśniowy murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku roztopić masło z posiekaną czekoladą. Mieszać do roztopienia. Przelać do większej miski. Dodać konfiturę, sól, cukier i roztrzepane jaja. Wymieszać łopatką. Dodać stopniowo 3 partiami mąkę przesianą z proszkiem i kakao, delikatnie przy tym mieszając do połączenia się składników.
  • 2. Formę wysmarować masłem i obłożyć pergaminem. Wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 40-50 min. Sprawdzać patyczkiem.
  • 3. Polewa:
    masło rozpuścić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Dodać kakao i śmietanę.
    Wylać na ostygnięte ciasto. Przyozdobić wiśniami i orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować