"Pijana Wiśnia" czyli murzynek z kremem śmietanowym i wiśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chcę pochwalić się ciastem, które ostatnio upiekłam mężowi na urodziny. Nazwałam je "Pijana Wiśnia", bo jest z alkoholem :-) Ciasto jest przepyszne, dlatego zapiszcie przepis i zróbcie przy najbliższej okazji.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI na biszkopt (na formę 38x27 cm):
    7 jajek w temperaturze pokojowej
    8 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek cukru

    SKŁADNIKI na krem:
    1 słoik wiśni drylowanych w syropie (700 ml, 350 g po odcieku)
    500 g sera mascarpone
    800 ml śmietany kremówki min. 30%
    6 łyżek cukru pudru
    3 szt. śmietan-fix
    ok. 200 ml alkoholu

    SKŁADNIKI na polewę:
    200 g gorzkiej czekolady
    1 dowolna galaretka
    100 g masła
    100 ml gęstej śmietany 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

"pijana wiśnia" czyli murzynek z kremem śmietanowym i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:

    Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać razem do miski. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami cukier i żółtka i dalej ubijać. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki. Ciasto wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni góra-dół przez 25-30 minut do suchego patyczka. Następnie wyjąć i rzucić na podłogę razem z formą ok. 30 cm nad ziemią, wtedy biszkopt nie opadnie. Chwilę studzić w formie, potem delikatnie zdjąć papier i ciasto z powrotem wystudzić w formie.
  • 2. Przygotowanie kremu:

    Wiśnie przelać przez sitko, z powrotem włożyć do słoika i zalać alkoholem do wysokości wiśni, odstawić na noc, a pozostały syrop będzie do nasączania biszkoptu. Mascarpone ubić mikserem razem ze śmietaną na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Na koniec wmieszać wiśnie.
  • 3. Przygotowanie polewy:

    Czekoladę i masło rozpuścić w miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą. Na koniec dodać śmietaną i tężejącą galaretkę. Wszystko dobrze wymieszać i wystudzić.
  • 4. PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    Biszkopt przekroić na pół. Dolną część nasączyć syropem z kompotu wymieszanym z alkoholem z wiśni oraz rozsmarować połowę kremu. Nałożyć drugi biszkopt i czynność powtórzyć. Na górę wylać lekko tężejącą polewę czekoladową.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa śmietanowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować