" Wilgotny murzynek z orzechową czapą "

4.5 (175 ocen)

  • 10 min

Delikatny i wilgotny murzynek z czekoladą i orzechami , który zawsze się udaje!

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    ( na keksówkę )

    - jajka - 3 szt
    - zimna woda - 5 łyżek
    - mąka - 200 g
    - cukier - 1,5 szklanki
    - margaryna - 250 g
    - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    - kakao - 2 łyżki

    Dodatkowo :
    - orzechy włoskie - ok. 150 g
    - polewa czekoladowa - 100 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Piernik Murzynek Desery

" wilgotny murzynek z orzechową czapą " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • murzynek 1. Margarynę rozpuszczamy.

    Dodajemy cukier, kakao i wodę - gotujemy.

    Odlewamy pół szklanki na polewę i wszystko studzimy.

    Białka oddzielamy od żółtek.

    Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka - dokładnie mieszamy.

    Białka ubijamy na sztywno.

    Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy
    ( mieszamy tylko jedną w stronę ).
    Ciasto powinno "oddychać".

    Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
    ( ja używam silikonowej )

    Do lekko nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto i ustawiamy temperaturę ok. 160 / 170 C.

    Pieczemy ok. pół godziny.

    (Gotowość sprawdzamy patyczkiem.
    Jeśli pieczemy w prostokątnej formie, to dobrze by było po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej "erupcji").

    Murzynka studzimy.

    Polewamy czekoladą i posypujemy pokruszonymi orzechami!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Kakao Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować