Wieniec ptysiowy z truskawkami

2 (1 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Efektowny i smaczny deser, łatwy i szybki w przygotowaniu. Do tego lekki w sam raz na lato.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - woda: 1 szklanka
    - masło: 8 dekagramów
    - mąka: 15 dekagramów
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    KREM:
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
    - sok z cytryny (z całej): 1 sztuka
    - cukier: 10 dekagramów
    - maślanka: 2 szklanki
    - kremówka: 1 szklanka

    DODATKOWO:
    - trusakawek: 50 dekagramów
    - cukir puder: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wieniec ptysiowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wieniec ptysiowy z truskawkami 1. Wodę zagotowujemy z masłem, cukrem i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę i gotujemy mieszając, aż powstanie gęste lśniące ciasto i będzie odstawać od ścianek garnka. Ciasto studzimy. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku i na koniec proszek do pieczenia. Przekładamy ciasto do szprycy i wyciskamy na papierze do pieczenia okrąg o średnicy ok 24 cm. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, po czym 30 minut w 180 stopniach. Wieniec studzimy i kroimy na pół.
  • Wieniec ptysiowy z truskawkami 2. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Sok z cytryny zagotowujemy z cukrem, rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę. Dodajemy maślankę i wstawiamy na 45 minut do lodówki. Po tym czasie do gęstniejącego kremu dodajemy ubitą na sztywno śmietankę i wstawiamy znów na 15 minut do lodówki.

    Truskawki kroimy na połówki.
  • Wieniec ptysiowy z truskawkami 3. Przekrojony wieniec wypełniamy kremem, układamy pokrojone truskawki i przykrywamy odciętą częścią, posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować