Wieniec ptysiowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotowujemy z masłem, cukrem i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę i gotujemy mieszając, aż powstanie gęste lśniące ciasto i będzie odstawać od ścianek garnka. Ciasto studzimy. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku i na koniec proszek do pieczenia. Przekładamy ciasto do szprycy i wyciskamy na papierze do pieczenia okrąg o średnicy ok 24 cm. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, po czym 30 minut w 180 stopniach. Wieniec studzimy i kroimy na pół.
2.Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Sok z cytryny zagotowujemy z cukrem, rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę. Dodajemy maślankę i wstawiamy na 45 minut do lodówki. Po tym czasie do gęstniejącego kremu dodajemy ubitą na sztywno śmietankę i wstawiamy znów na 15 minut do lodówki.
Komentarze