Wieloowocowy dżem kresowy

4.5 (162 ocen)

Najlepszy i najzdrowszy dżem tylko domowej roboty. Polecam do pieczywa.

Składniki:

  • 1 i ½ kg śliwek węgierek
    ½ kg gruszek
    ½ kg jabłek
    1 kg cukru
    1 laska wanilii
    kilka goździków
    łyżeczka cynamonu
    kandyzowana skórka pomarańczowa do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Wieloowocowy dżem kresowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć, śliwki wydrylować, jabłka i gruszki obrać i pokroić na kawałki. Owoce wymieszać, przesypać cukrem i odstawić na 12 godzin. Następnie przełożyć do rondla i gotować na małym ogniu 2 godziny, co jakiś czas lekko mieszając. W połowie gotowania dodać przyprawy aromatyczne. Skórkę pomarańczową pokroić drobno i dodać pod koniec gotowania. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 10 minut. Po pasteryzacji słoiki postawić do góry dnem, aż do wystygnięcia.

Porady

Goździki można rozdrobnić lub zmielić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować