Najlepszy i najzdrowszy dżem tylko domowej roboty. Polecam do pieczywa.
Składniki:
1 i ½ kg śliwek węgierek
½ kg gruszek
½ kg jabłek
1 kg cukru
1 laska wanilii
kilka goździków
łyżeczka cynamonu
kandyzowana skórka pomarańczowa do smaku
Wieloowocowy dżem kresowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce umyć, śliwki wydrylować, jabłka i gruszki obrać i pokroić na kawałki. Owoce wymieszać, przesypać cukrem i odstawić na 12 godzin. Następnie przełożyć do rondla i gotować na małym ogniu 2 godziny, co jakiś czas lekko mieszając. W połowie gotowania dodać przyprawy aromatyczne. Skórkę pomarańczową pokroić drobno i dodać pod koniec gotowania. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 10 minut. Po pasteryzacji słoiki postawić do góry dnem, aż do wystygnięcia.
Komentarze