Wątróbka drobiowa z jabłuszkiem i malinami

4.5 (165 ocen)

Dla wszystkich, którzy uwielbiają smaczne, szybki i proste obiadki :)

Składniki:

  • - 500g wątróbki drobiowej
    - 2 cebule
    - 4 kwaśne jabłka (najlepiej szara reneta)
    - słoiczek malin
    - 200g ryżu 3 kolory
    - 100 ml octu balsamicznego
    - 100 ml czerwonego wina wytrawnego
    - świeżo mielony pieprz
    - sól
    - łyżka cząbru suszonego
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka drobiowa z jabłuszkiem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem, w którym przechowujemy około godziny. Po godzinie wylewamy mleko, wątróbkę osuszamy i obtaczamy delikatnie w mące.
  • 2. Cebulkę kroimy w kosteczkę, po czym przesmażamy na masełku. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Dorzucamy do zeszklonej cebulki, podsmażamy, po czym zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości.
  • 3. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, po czym wrzucamy do niego wątróbkę. Obsmażamy z obu stron przez około 3-4 minuty - nie dłużej, inaczej nasza wątróbka będzie twarda i niesmaczna. Do wątróbki dodajemy ocet, wino i przyprawy, po czym wrzucamy wcześniej usmażone jabłuszka z cebulką. Razem chwilę dusimy pod przykryciem, po czym podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie z 3 kolorowym ryżem. Całość polewamy delikatnie malinami, które wcześniej podgrzewamy w rondelku - gotowe! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.4 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wątróbka drobiowa z cebulą i pieczarkami

To może cię zainteresować