Wiosenna sałatka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealna sałatka na spotkanie ze znajomymi - świeże owoce, warzywa, a do tego pyszny dresing i świeże stokrotki :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 główka sałaty lodowej

    - 500g truskawek

    - 1 gruszka

    - 2 owoce kiwi

    - pół kostki sera solankowego typu feta (30%tłuszczu)

    - prażone płatki migdałów

    - pół papryczki chili zielonej

    - stokrotki



    Dresing:


    - 2 łyżki oliwy

    - 1 łyżka octu balsamicznego

    - 1 łyżka octu białego winnego

    - łyżeczka musztardy

    - sok z całej pomarańczy

    - pieprz, sól, tymianek

    - łyżka miodu

    - ząbek czosnku posiekany

Wiosenna sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę lodową płuczemy, osuszamy, po czym rwiemy na mniejsze nieregularne kawałki. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na cztery (wzdłuż). Ser kroimy w kostkę. Gruszkę myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Kiwi obieramy ze skórki, po czym kroimy na cztery, a następnie w grubsze plastry. Papryczkę chili kroimy w krążki cienko, a płatki migdałów podprażamy chwilę na suchej patelni.

    Składniki na dresing łączymy ze sobą, po czym polewamy gotową sałatkę – smacznego ;)

Komentarze

Podobne przepisy