Warzywno-mięsne bolognese

5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rodzina bardzo lubi tę moją bogatą wersję klasycznego włoskiego sosu.

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo--wołowego
    2 marchewki
    cebula ● 1/2 pora
    1 szkl. bulionu
    3 ząbki czosnku
    6 pieczarek
    puszka czerwonej fasoli
    olej
    5 łyżeczek przecieru pomidorowego
    30 dag spaghetti
    przyprawy: sól, pieprz,słodka mielona papryka,bazylia, oregano,tymianek, rozmaryn, sól czosnkowa
    15 dag startegożółtego sera
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Warzywno-mięsne bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Pieczarki i pora oczyszczamy i kroimy w plastry. Fasolę płuczemy i osączamy.
  • 2. Cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy czosnek i smażymy kilka sekund. Wkładamy marchewkę, pieczarki i pora. Mieszając, smażymy ok. 4 minut.
  • 3. Następnie dodajemy mięso. Mieszając, stopniowo wlewamy bulion. Dusimy ok. 15 minut. Dodajemy fasolę i przyprawy. Dusimy jeszcze 20 minut. Mieszamy z przecierem pomidorowym i zagotowujemy. Polewamy makaron i posypujemy serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować