Walentynkowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka myjemy, żółtka oddzielamy
od białek. Żółtka ucieramy
z połową cukru na parze, białka
ubijamy. Do żółtek dodajemy
mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną,
kakao i pianę z białek.
Delikatnie mieszamy.
2.Ciasto przekładamy do wysmarowanej
formy w kształcie
serca. Pieczemy 40 minut
w temp. 180 °C.
3.Schłodzoną śmietanę ubijamy
z resztą cukru. Pomarańcze
obieramy, dzielimy na cząstki
i kroimy w kostkę. Żelatynę moczymy w 4 łyżkach zimnej wody,
potem podgrzewamy. Jogurt
mieszamy z żelatyną i śmietaną.
Do połowy masy dodajemy pomarańcze.
Wystudzone ciasto
przekrawamy na pół. Przekładamy
kremem pomarańczowym.
Wierzch smarujemy białym
kremem. Dekorujemy
według uznania.
Komentarze