Walentynkowe serce

0 (0 ocen)

zrobiłem je dla swojej dziewczyny, na Walentynki w tym roku, bardzo jej smakował prezent :D

Składniki:


  • CIASTO
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA
    500 ml mleka
    1 jajko
    3 łyżki mąki
    3 łyżki mąki krupczatki
    łyżka cukru
    opakowanie cukru wanilinowego
    kostka margaryny
    kieliszek spirytusu
    opakowanie galaretki truskawkowej
    DO DEKORACJI
    perełki
    literki Dr. Oetkera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Walentynkowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i wszystko ubić na pianę. Następnie dodać cukier i wszystko ubić na bardzo sztywną pianę. Gdy będzie już super piana dodać żółtka i ucierać na najmniejszych obrotach miksera, potem dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość przesypać na wysmarowaną margaryną blachę lub do formy sercowej. Piec w piekarniku ok. 30 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć ostudzić.
  • 2. Jeśli placek był pieczony w sercowej formie mamy ułatwienie jeśli nie teraz trzeba pokombinować. Z kartki papieru należy wyciąć serce. Następnie położyć na placek i delikatnie wyciąć je na biszkopcie. Pozostałe kawałeczki możemy zjeść na sucho, serce należy przeciąć wzdłuż na pół.
  • 3. MASA: Większą część mleka zagotować. Następnie w odlanej mniejszej części rozpuścić mąkę, mąkę krupczatkę, cukier, cukier wanilinowy i jajko. Gdy mleko zacznie się gotować wlać rozpuszczone składniki i gotując, mieszać do czasu aż masa się zagotuje. Po tym czasie odstawić do wystudzenia. Zrobić galaretkę jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. Gdy masa będzie zimna zacząć ucierać margarynę. Dodawać po trochu budyniu. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę i kieliszek spirytusu.
  • 4. Ponad połową masy przełożyć jedną część placka. Przykryć drugą połową serca. Nałożyć masę. Zostawić trochę do dekoracji. Równomiernie rozłożyć masę. Pozostawioną część przełożyć do dekoratorki. Porobić kleksy na około. Następnie na każdym kleksie ułożyć perełki. Środek udekorować wg uznania (ja udekorowałem literkami Dr. Oetkera). Można podać ukochanej osobie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować