Ekspresowe ciasto/deser bez pieczenia który możecie przygotować nie tylko w Walentynki bo również na inne okazje by poświętować jakiś szczególny dla Was dzień.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
forma serduszko 22 x 21 cm
papier do pieczenia
folię spożywczą
Walentynkowa karpatka bez pieczenia w kształcie serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia a boki zabezpieczyć folia spożywczą. Na dno wysypać połowę groszków ptysiowych i odstawić na czas przygotowywania kremu.
2.Masa: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować ok. 1 minuty aż budyń zgęstnieje i pozostawić do przestygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Gotową masę wyłożyć na przygotowany spód we formie, dociskać go i równo wierzch rozprowadzić. Na masę wyłożyć pozostały groszek ptysiowy i go lekko docisnąć. Gotowe ciach wstawić na 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia i stężenia masy a najlepiej na całą noc.
3.Na koniec dekorujemy posypując wierzch cukrem pudrem.
Komentarze