Wafelki orzechowe

4.5 (148 ocen)

Przepis ze starego, pożółkłego zeszytu...

Składniki:

  • 1 paczka suchych wafli
    375 g masła
    200 g cukru
    100 g zmielonych orzechów laskowych
    3 łyżki kakao
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka pasty waniliowej
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wafelki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, kakao i mleko mieszamy i zagotowujemy. Studzimy.
  • 2. Miękkie masło miksujemy dodając stopniowo zimną masę kakaową, następnie dodajemy orzechy i pastę waniliową. Jeszcze chwilę miksujemy, aby składniki dokładnie się połączyły.
  • 3. Wafle smarujemy masą i składamy. Na wierzchu kładziemy deskę do krojenia lub tacę i obciążamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia.

Porady

Jeśli nie mamy pasty waniliowej, możemy użyć 1 op. cukru wanilinowego. Wówczas dodajemy go do cukru przed zagotowaniem z mlekiem. Orzechy laskowe możemy zastąpić włoskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa maślana Orzechy Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester

Podobne przepisy

To może cię zainteresować