UKRAINKA

4.5 (172 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na to ciasto jest najbardziej pożądanym na spotkaniach rodzinnych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl.maki , 3 łyżki miodu prawdziwego, 3 jaja, 3/4 szkl.mąki,1 łyżka sody, 2 łyżki kakao
    Masa :
    1 litr mleka, 2 jaja , 2czubate łyżki mąki pszennej, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,1 szkl. cukru, 2 cukry waniliowe , 1 kostka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ukrainka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • UKRAINKA 1. Ciasto :
    Jajka ubijamy z cukrem na parze przez 15 minut ,następnie dodajemy miód sodę i kakao.Wsypujemy połowę mąki do masy i dokładnie mieszamy.Drugą część mąki wysypujemy na stolnicę ,dodajemy masę i dokładnie zagniatamy.Dzielimy na 5-6 równych części.Rozwałkowujemy na blasze 24x36.Każdą pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celcjusza ok.7min każdy.
    Masa:
    Z mleka odlewamy pół szklanki , resztę zagotowujemy z cukrem. Wcześniej odlane mleko łączymy z jajkami , cukrami waniliowymi oraz mąkami.Wlewamy na wrzącej mleko i gotujemy,aż zgęstnieje.Studzimy.Ucieramy masło,dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.Gotową masą przekładamy placki,Ostatni szósty można pokruszyć na wierzch lub wykorzystać jako kolejną warstwę.Lekko dociskamy gotowe ciasto.Najlepsze na 2-3 dzień.

Porady

Warto ukroić sobie duży kawałek na talerzyk , bo póżniej może już Ukrainki nie być;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować