1.Ciasto :
Jajka ubijamy z cukrem na parze przez 15 minut ,następnie dodajemy miód sodę i kakao.Wsypujemy połowę mąki do masy i dokładnie mieszamy.Drugą część mąki wysypujemy na stolnicę ,dodajemy masę i dokładnie zagniatamy.Dzielimy na 5-6 równych części.Rozwałkowujemy na blasze 24x36.Każdą pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celcjusza ok.7min każdy.
Masa:
Z mleka odlewamy pół szklanki , resztę zagotowujemy z cukrem. Wcześniej odlane mleko łączymy z jajkami , cukrami waniliowymi oraz mąkami.Wlewamy na wrzącej mleko i gotujemy,aż zgęstnieje.Studzimy.Ucieramy masło,dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.Gotową masą przekładamy placki,Ostatni szósty można pokruszyć na wierzch lub wykorzystać jako kolejną warstwę.Lekko dociskamy gotowe ciasto.Najlepsze na 2-3 dzień.
Porady
Warto ukroić sobie duży kawałek na talerzyk , bo póżniej może już Ukrainki nie być;)
Komentarze