Udka zapiekane z ryżem i warzywami

4.5 (169 ocen)

  • 30 min

Bardzo sycące danie jednogarnkowe, bogate w warzywa z dodatkiem ryżu. Idealne na uroczysty obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • Udka zapiekane z ryżem i warzywami.
    Składniki:
    1,5 szklanki ryżu
    1/2 l bulionu drobiowego
    4 udka z kurczaka
    1 kalafior
    1 brokuł
    1 średnia cukinia
    1/4 kg pieczarek
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 duża marchewka
    Przyprawa do kurczaka
    Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka zapiekane z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: udka podzielić na części, oczyścić, opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawą do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Pieczarki oczyścić, pokroić w małe kawałki. Kalafiora i brokuł opłukać, podzielić na małe różyczki. Cukinię opłukać, pokroić w plasterki. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć ryż, zalać bulionem, tak by płyn był około 1cm nad ryżem, wysypać warzywa. Posypać delikatnie solą, pieprzem i ziołami. Na wierzchu ułożyć udka z kurczaka. Wstawić do piekarnika i piec w temp. około 180 stopni przez 30 minut następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec do miękkości składników. Ryż musi wchłonąć cały bulion. Przed końcem pieczenia uchylić wierzch naczynia, by mięso się zrumieniło. Przed spożyciem doprawić jeszcze przyprawami.

Porady

Do dania można dodać swoje ulubione warzywa, mogą być mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować