Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie

4.44 (174 ocen)

  • 3 godz. 30 min

To danie często gościło na stole w moim rodzinnym domu. Doskonale nadaje się na uroczysty obiad.

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
    1 cebula
    Marynata:
    4 łyżki stołowe ketchupu
    2 łyżeczki miodu
    2 łyżeczki oleju
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka pieprzu
Wystaw ocenę:

4.44 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Składniki na marynatę łączymy w misce, dodajemy udka i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie układamy udka w naczyniu żaroodpornym i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Pieczemy w piekarniku bez przykrycia w temperaturze 200 C przez około 1 godz 15 min. Podajemy z ziemiankami i ulubioną surówką.

Porady

Pamiętajmy, aby każde mięso przed zamarynowaniem dobrze osuszyć, gdyż wtedy będzie lepiej wchłaniało marynatę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować