Przepis ten ma swoją historię. Na wsi u mojej mamy było dużo kur, które biegały po podwórku.W niedzielę na obiad, zawsze było coś smacznego. Po podwórku biegały kury, a w sadzie były owoce.
Udka kurczaka z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć, osuszyć. Nakłuć, włożyć ząbki czosnku, natrzeć solą. Zostawić
w pojemniku, przykryć folią ,3 godz. Podłączyć piekarnik do temp. 220st.C.
Pojemnik z piekarnika wyłożyć folią aluminiową. Na folii ułożyć udka, podlać 2 szklankami wody. W rondelku stopić masło,dodać miód, sok z cytryny, anyż,oraz pieprz,oraz 3 łyżki wody i mieszać aż do uzyskania gęstego syropu. Gruszki umyć, osuszyć , pokroić na ćwiartki i lekko smażyć obtaczając syropem,aż zmiękną i zrumienią się. Wyjąć z piekarnika udka, zlać tłuszcz z pieczenia, wymieszać z syropem. Dodać 3 łyżki wody, lekko zagotować, przecedzić. Wyłożyć udka na półmisek, polać uzyskanym syropem. Posypać natką pietruszki i koperkiem . Przystroić gałązką koperku.
Komentarze