Udka kurczaka z gruszkami

4.48 (157 ocen)

  • 4 godz.

Przepis ten ma swoją historię. Na wsi u mojej mamy było dużo kur, które biegały po podwórku.W niedzielę na obiad, zawsze było coś smacznego. Po podwórku biegały kury, a w sadzie były owoce.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 6 udek kurczaka(1,5kg), 1 kg małych gruszek, 5 dag masła ,1/2 cytryny , 2 łyżki miodu akacjowego 1/2 pęczka pietruszki ,1/2 pęczka pietruszki,1/2 pęczka koperku ,4 ząbki czosnku, 3 gwiazdki anyżu, 3 gożdziki ,1 łyżeczka kolorowego pieprzu, só.
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka kurczaka z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć, osuszyć. Nakłuć, włożyć ząbki czosnku, natrzeć solą. Zostawić
    w pojemniku, przykryć folią ,3 godz. Podłączyć piekarnik do temp. 220st.C.
    Pojemnik z piekarnika wyłożyć folią aluminiową. Na folii ułożyć udka, podlać 2 szklankami wody. W rondelku stopić masło,dodać miód, sok z cytryny, anyż,oraz pieprz,oraz 3 łyżki wody i mieszać aż do uzyskania gęstego syropu. Gruszki umyć, osuszyć , pokroić na ćwiartki i lekko smażyć obtaczając syropem,aż zmiękną i zrumienią się. Wyjąć z piekarnika udka, zlać tłuszcz z pieczenia, wymieszać z syropem. Dodać 3 łyżki wody, lekko zagotować, przecedzić. Wyłożyć udka na półmisek, polać uzyskanym syropem. Posypać natką pietruszki i koperkiem . Przystroić gałązką koperku.

Porady

(4-6) porcji

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować