Polędwica ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczne.

  • 30 min

Składniki:

  • 200g małych szparagów, 150g zielonych szparagów, 400g filetu wołowego( ze środka polędwicy)
    świeżo zmielony pieprz biały, sól, 2 łyżki neutralnego oleju roślinnego, 3 łyżki octu zielonego(Balsamico), 6 łyżek oliwy z oliwek, kilka igieł z rozmarynu, 4 gałązki tymianku, melisa do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwica ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białe szparagi oczyścić, umyć, obrać i ugotować w małej ilości osolonej wody 15-18 min. W zielonych szparagach obrać tylko część dolną, gotować w małej ilości osolonej wody tylko 8-10 min.Osączyć. Polędwicę sparzyć i obsypać pieprzem. Na oleju neutralnym osmażyć na ostrym ogniu, jeszcze 7-9 min. Powinna pozostać w środku jeszcze surowa. Na drugiej patelni podgrzać powoli ocet, oliwę, rozmaryn i oskubane listki tymianku, ubić trzepaczką i zestawić z ognia.

    Polędwicę pokroić w możliwie cienkie plastry, namoczyć z obu stron w cieplej zaprawie, położyć na talerzach razem ze szparagami, posypać melisą.

Porady

4 porcje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować