Ucierane ciasto cappucino

5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Pyszne, puszyste, lukrowane ciasto dla wielbicieli cappucino, idealne do popołudniowej kawy. Przygotowuje się ekspresowo, nie wymaga nawet użycia miksera, dlatego idealnie nadaje się na przyjęcie niespodziewanych gości.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -180 g jogurtu naturalnego
    -3 jaja
    -2,5 szklanki mąki
    -1 szklanka cukru
    -5 łyżeczek cappucino (u mnie waniliowe)
    -3/4 szklanki oleju
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego

    Lukier:
    -200 g cukru pudru
    -4-5 łyżek gorącej wody

    Dodatkowo:
    -Posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Ucierane ciasto cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Jajka ucieramy łyżką z cukrem.
  • 2 2. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie ucieramy łyżką na gładką masę. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 30 cm. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka)
  • 3 3. Ciasto wyjmujemy z tortownicy i studzimy. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy lukier: przesiany przez sitko cukier puder mieszamy z gorącą wodą, tak by powstała gładka, gęsta masa która z łatwością da rozprowadzić się po cieście (w razie potrzeby ostrożnie dolewamy po odrobince wody). Lukier wylewamy na wystudzone ciasto i czekamy aż stężeje. Ewentualnie posypujemy jeszcze posypką czekoladową.

Porady

Aby ciasto było puszyste mąkę należy przesiać przez sito.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować