TRUSKAWKOWY TUNEL

4.5 (162 ocen)

  • 35 min

CIASTO JEST WYŚMIENITE.OD RAZU POLECAM ZROBIĆ PODWÓJNĄ PORCJĘ.

  • 35 min

Składniki:

  • 50 g margaryny
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    przełożenie:
    500 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    Cukier puder do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowy tunel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TRUSKAWKOWY TUNEL 1. Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie wolno mieszając dodawaj po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej rozpuszczonąmargarynęi delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na blachę o wymiarach podstawy 22x27 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź i piec w 180st.C około 15minut. Upieczone ciasto wyjmij i przełóż razem z papierem do foremki keksowej o wymiarach podstawy 8x27cm. Przyciśnij deseczką by ciasto nie wystawało. Przygotuj mus truskawkowy. Galaretki rozpuść w 1 szklance wrzącej wody i przestudź. Połowę truskawek zmiksuj i połącz z rozpuszczoną galaretką. Pozostałe truskawki ułóż na cieście w formie keksowej i zalej tężejącym musem. Ciasto odstaw na godzinę do lodówki by stężało. Foremkę z ciastem przykryj deseczką i odwróć do góry dnem. Najpierw zdejmij formę, a następnie papier. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Porady

TRUSKAWKI MOŻNA ZASTĄPIĆ DOWOLNYMI ULUBIONYMI OWOCAMI.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować