Tunel malinowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Delikatny biszkopt, masa serowa ze śmietaną i malinami, galaretka malinowa i całe maliny- to właśnie ciacho, które spełni marzenia malinowych maniaków.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na dużą keksówkę
    Na biszkopt:
    3 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczka proszku do pieczeenia
    1/2 szklanki cukru
    Na masę :
    250 g serka śmietankowego
    2 łyżeczki żelatyny
    135 g świezżch lub mrożonych malin
    1/4 szklanki wrzątku
    3 łyżki cukru pudru
    200 ml śmietanki 30 %
    Na polewę
    100 g białej czekolady
    50 ml śmietanki 30%
    szczypta czerwonego barwnika
    Ponad to
    1 galaretka malinowa
    135 g świeżych lub mrożonych malin
    10 biszkoptów
    150 ml śmietanki 30 %
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka

Tunel malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku nadal miksując, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką lub łyżką. Biszkopt piec na blaszce od piekarnika w 180 st, przez ok 15 minut. (blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia). Biszkopt ostudzić. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.
    Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Biszkopt uciąć na wymiary blaszki, tj na spód i dłuższe boki, wyłożyć keksówkę biszkoptem.
    Śmietankę ubić z cukrem, następnie dodać serek i maliny, ubijać do całkowitego połączenia się składników. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, zmiksować z masą malinowo serową, wylać do keksówki, zostawić do stężenia.
    Na masę serową wyłożyć pozostałe maliny, na maliny wylać tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć biszkopty. Odstawić do całkowitego stężenia.
    Ciasto delikatnie wyjąć z blaszki, ułożyć biszkoptami do dołu. Śmietankę zagotować i rozpuścić w niej barwnik, zalać śmietanką połamaną czekoladę, dokładnie wymieszać aż będzie gładka. Kiedy polewa już zacznie gęstnieć wylać ją na ciasto. Poczekać aż całkiem stężeje. Śmietankę ubić z cukrem. ozdobić ciasto śmietaną za pomocą szprycy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować