Truskawkowo-budyniowe ciasto

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne, lekkie i smaczne ....polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1.Biszkopt:
    5 jajek
    5 lyżek cukru
    1 cukier wanilinowy
    2 łyzeczki proszku do pieczenia
    5 lyzek maki
    odrobina oleju
    2.Masa budyniowa:
    3 budynie waniliowe
    5 lyzek cukru
    1 litr mleka
    1 kostka masla.
    3.Pianka truskawkowa
    150 g śmietany 36%
    3 opakowania galaretek truskawkowych
    kilkanaście sztuk truskawek
    oraz
    kolorowa posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Truskawkowo-budyniowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Białka oddzielić od żóltek,ubić piane z cukrem i cukrem wanilinowym , nastepnie dodawac po jednym żóltku i po jednej lyzce maki z wymieszanej z proszkiem i przesianej przez sito, delikatnie mieszajac.
    Ciasto wylac na blaszke ,wczesniej wylozona papierem do pieczenia.Piec okolo 35 min. w 180 stopniach.
    2.Do kubka odlac okolo 3/4 szklanki mleka,reszte wlac do garnka,dodac kmasło i cukier.Podgrzewac mleko z cukrem i maslem ciagle mieszajac.
    Do pozostalej ilosci mleka wsypac proszek budyniowy dokladnie wymieszac wlac do goracego mleka i ciagle mieszajac doprowadzić do ,,bulgotania,, masy .Goraca mase wylac na upieczony biszkopt a następnie odstawic do stężenia .
    3.Galaretki truskawkowe rozpuscic w trzech czubatych szklankach wody
    Odstawić do całkowitego ostudzenia.
    Śmietanę 36 % ubić na sztywno.Wymieszac z chłodnymi , ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami., dodac oczyszczone osuszone truskawki, , wyłożyć na mase budyniowa. Odstawic do stężenia.
    Przed podaniem udekorowac kolorową posypka, smacznego

Porady

blaszka 25 na 30

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować