Truflowy sernik z granatem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To mocno truflowe, kakaowe ciasto! Ma piękny czekoladowy kolor, który idealnie łączy się z jasną polewą i czerwienią owocu.Sernik smakuje pysznie, słodycz trufli i czekolady idealnie przełamują nasiona granatu! POLECAM!!!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Kakaowy spód:
    • 12 dag mąki,
    • 4 dag cukru pudru,
    • 7 dag margaryny,
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki sody
    • 2 żółtka,
    • 1 spora łyżka kakao dobrej jakości
    Truflowy ser:
    • 1, 1 kg sera (3 razy mielonego)
    • ¾ kostki masła,
    • 12 dag cukru pudru,
    • 250 gram trufli,
    • 7 jajek średniej wielkości,
    • 1 budyń waniliowy
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2 łyżki kakao dobrej jakości,
    • ¼ szklanki mleka
    Wykończenie:
    • 2,5 białe czekolady (250 gram),
    • 5 dag masła,
    • 1 łyżka śmietanki,
    • 1 owoc granatu,
    • kilka trufli do dekoracji,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Trufle

Truflowy sernik z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO: Składniki kakaowego spodu wykładamy na stolnicę. Energicznie zagniatamy z nich ciasto.
  • przygotowany spód 2. Gotowym wykładamy dno przygotowanej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia).
  • przygotowane trufle 3. SER: Trufle przekładamy do garnka. Dodajemy do nich mleko i kakao. Całość stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy do rozpuszczenia składników.
    Białka oddzielamy od żółtek.
  • dodanie rozpuszczonych składników 4. Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy (około 10 minut). Między czasie ubijamy pianę z białek.
    Do masy serowej w dalszej kolejności dodajemy rozpuszczone trufle.
  • przed pieczeniem 5. Po połączeniu ich z całością do sera dodajemy budyń, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec całość łączymy z pianą z białek.
    Truflowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 60-70 minut w 180˚C.
    Upieczony pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc. Przed wylaniem na niego polewy, zrumienioną skórkę delikatnie ściągamy. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu sernik ładniej będzie się prezentował w przekroju.
  • przygotowane składniki przed dekoracją 6. WYKOŃCZENIE:Z granatu wyjmujemy ziarna.
    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Wraz z masłem i śmietanką umieszczamy ją w garnuszku. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników. W trakcie podgrzewania czekoladę cały czas mieszamy.
    Rozpuszczoną czekoladą polewamy sernik. Na jeszcze ciepłą wykładamy ziarna granatu. Dzięki temu dobrze się one przykleją do polewy.
    Gotowe ciasto pozostawiamy w chłodzie do zastygnięcia czekolady. Przed podaniem sernik dekorujemy dodatkowo truflami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Granat Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować