To mocno truflowe, kakaowe ciasto! Ma piękny czekoladowy kolor, który idealnie łączy się z jasną polewą i czerwienią owocu.Sernik smakuje pysznie, słodycz trufli i czekolady idealnie przełamują nasiona granatu! POLECAM!!!
Składniki:
Tortownica o średnicy 24 cm
Kakaowy spód:
• 12 dag mąki,
• 4 dag cukru pudru,
• 7 dag margaryny,
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
• ¼ łyżeczki sody
• 2 żółtka,
• 1 spora łyżka kakao dobrej jakości
Truflowy ser:
• 1, 1 kg sera (3 razy mielonego)
• ¾ kostki masła,
• 12 dag cukru pudru,
• 250 gram trufli,
• 7 jajek średniej wielkości,
• 1 budyń waniliowy
• 1 łyżka mąki krupczatki,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2 łyżki kakao dobrej jakości,
• ¼ szklanki mleka
Wykończenie:
• 2,5 białe czekolady (250 gram),
• 5 dag masła,
• 1 łyżka śmietanki,
• 1 owoc granatu,
• kilka trufli do dekoracji,
Truflowy sernik z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Składniki kakaowego spodu wykładamy na stolnicę. Energicznie zagniatamy z nich ciasto.
2.Gotowym wykładamy dno przygotowanej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia).
3.SER: Trufle przekładamy do garnka. Dodajemy do nich mleko i kakao. Całość stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy do rozpuszczenia składników.
Białka oddzielamy od żółtek.
4.Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy (około 10 minut). Między czasie ubijamy pianę z białek.
Do masy serowej w dalszej kolejności dodajemy rozpuszczone trufle.
5.Po połączeniu ich z całością do sera dodajemy budyń, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec całość łączymy z pianą z białek.
Truflowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 60-70 minut w 180˚C.
Upieczony pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc. Przed wylaniem na niego polewy, zrumienioną skórkę delikatnie ściągamy. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu sernik ładniej będzie się prezentował w przekroju.
6.WYKOŃCZENIE:Z granatu wyjmujemy ziarna.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Wraz z masłem i śmietanką umieszczamy ją w garnuszku. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników. W trakcie podgrzewania czekoladę cały czas mieszamy.
Rozpuszczoną czekoladą polewamy sernik. Na jeszcze ciepłą wykładamy ziarna granatu. Dzięki temu dobrze się one przykleją do polewy.
Gotowe ciasto pozostawiamy w chłodzie do zastygnięcia czekolady. Przed podaniem sernik dekorujemy dodatkowo truflami.
Komentarze