Ciasto trio z serem gotowanym i owocami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto trio: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, do dobrze ubitej masy wsypywać partiami przesiane mąki z proszkiem. Na koniec dodać ubite na sztywno białka, wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na trzy części do jednej dodać kakao, do drugiej barwnik, a do trzeciej kokos, każde ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wykładać dowolnie kolorami do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez 30 – 35 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części. Ciasto najlepiej upiec dzień przed krojeniem.
2.Masa serowa: Do zmielonego sera dodać wszystkie składniki oprócz masła. Całość zmiksować do powstania jednolitej masy. Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego masę serową, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować przez ok. 5 minut, nie przerywając mieszania. Na pierwszą część ciasta wylać połowę gorącej masy serowej, nałożyć drugą część ciasta i wylać pozostałą masę. Ostudzić.
3.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć wylać je na owoce ułożone na masie serowej. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze