Ciasto z masą truflową i owocami w galaretce

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto dla smakoszy trufli..... kruche ciasto-masa truflowa -kruche ciasto-delikatna masa smietankowa i owoce zatopione w galaretce!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    3 szklanki maki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru pudru
    200 g masła
    5 żółtek
    2 łyżki kwaśnej śmietany najlepiej 18procentowej

    Masa truflowa:
    200 g gorzkiej czekolady
    150 g mlecznej czekolady
    100 g miękkiego masła
    300 ml śmietany kremówki
    100 g bardzo drobno pokruszonych herbatników
    2 łyżki rumu
    Masa smietankowa:
    500 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    3 - 4 łyżeczki żelatyny

    oraz
    2 galaretki pomarańczowe,
    owoce- brzoskwinie z puszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciasto

Ciasto z masą truflową i owocami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.Blache wyłozyc papierem do pieczenia i rozprowadzic na dnie blachy jedna częśc rozwałkowanego kruchego ciasta.
    Piec około 3--40 minut, gdyby mocno się rumieniło, przykryć arkuszem folii do pieczenia. Tak samo postapić z drugim plackiem

    2. Czekoladę, śmietankę i masło stopić w garnku az utworzy sie gładka masa.
    Kiedy masa truflowa troche przestygnie dodać rum i pokruszone herbatniki.Wymieszać.

    3. Masa śmietankowa:
    Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, a gdy spęcznieje dodać ok. ¼ szklanki wrzątku i mieszać do jej rozpuszczenia.
    Śmietanę ubić na sztywno, dodać pod koniec cukier puder i cienkim strumieniem ciepłą jeszcze żelatynę.
    4. Na kruche ciasto wyłozyc mase truflową , przykryc druga połową ciasta, wyłozyć masę smietankowa , odstawic do stęzenie do lodówki.
    5. Galaretka
    3.Galaretki rozpuścic wg instrukcji i odstawić do monentu gdy zaczną tężeć . Owoce pokroić i rozłożyć na masie , zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawic całość do lodówki do stężenia.
    .
    Smacznego.

Porady

blacja 25 a 35

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować