Pyszne ciasto dla smakoszy trufli..... kruche ciasto-masa truflowa -kruche ciasto-delikatna masa smietankowa i owoce zatopione w galaretce!!
2 godz.
Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
3 szklanki maki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
200 g masła
5 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany najlepiej 18procentowej
Masa truflowa:
200 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
100 g miękkiego masła
300 ml śmietany kremówki
100 g bardzo drobno pokruszonych herbatników
2 łyżki rumu
Masa smietankowa:
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 - 4 łyżeczki żelatyny
oraz
2 galaretki pomarańczowe,
owoce- brzoskwinie z puszki
Ciasto z masą truflową i owocami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto:
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.Blache wyłozyc papierem do pieczenia i rozprowadzic na dnie blachy jedna częśc rozwałkowanego kruchego ciasta.
Piec około 3--40 minut, gdyby mocno się rumieniło, przykryć arkuszem folii do pieczenia. Tak samo postapić z drugim plackiem
2. Czekoladę, śmietankę i masło stopić w garnku az utworzy sie gładka masa.
Kiedy masa truflowa troche przestygnie dodać rum i pokruszone herbatniki.Wymieszać.
3. Masa śmietankowa:
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, a gdy spęcznieje dodać ok. ¼ szklanki wrzątku i mieszać do jej rozpuszczenia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać pod koniec cukier puder i cienkim strumieniem ciepłą jeszcze żelatynę.
4. Na kruche ciasto wyłozyc mase truflową , przykryc druga połową ciasta, wyłozyć masę smietankowa , odstawic do stęzenie do lodówki.
5. Galaretka
3.Galaretki rozpuścic wg instrukcji i odstawić do monentu gdy zaczną tężeć . Owoce pokroić i rozłożyć na masie , zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawic całość do lodówki do stężenia.
.
Smacznego.
Komentarze