miodownik z gotowanym serem

  • wyświetlono: 10123 |
  • dodany do książki kucharskiej: 25 |
  • polecenia: 0

Ciasto na miodowym spodzie w gotowaną masą serową i polewa czekoladową to moje ulubione ciasto. Piekę je często, bo ma niebanalny smak i zawsze się udaje. To takie połaczenie miodownika z sernikiem.

klementynka
  • 90min

Składniki

Z podanej ilości składników wychodzi duża blaszka 25*38 cm

Składniki na ciasto:
5 dag margaryny Palmy
3 łyżki miodu
2 jajka
1 szklanka cukru
60 dag maki
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki sody
Masa serowa:
2 jajka
1 szklanka cukru
20 dag margaryny Palmy
3 łyzki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w
1/3 szklanki mleka
1 kg białego sera

Sposób przygotowania przepisu:

miodownik z gotowanym serem

  • 1. ciasto: Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, upiec 3 placki w 175*C przez około 25 minut
  • 2. Jajka, cukier i margarynę zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną, ser,
    Wyrabiać na ciepło i ciepłą masą przekładac placki. Polać polewą

Porady

Ciasto najlepiej upiec dwa dni przed podaniem, żeby odmiękło i przeszło smakami masy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieszkola_babciciasto świąteczneMiodowniksernik gotowanyciasto_miodownik

Komentarze

Podobne przepisy

Miodownik z powidłami

Dodane przez: danusia19671

Miodownik z powidłami

Ciasto jest przepyszne z dodatkiem...

Żurawinowy miodownik z procentem

Dodane przez: Jaga85

Żurawinowy miodownik z procentem

To idealne ciasto dla wielbicieli...

Miodownik

Dodane przez: Galka

Miodownik z kremową masą

Miodownik jest ulubionym ciastem...

image-0drh1go

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Miodownik z kajmakiem czekoladowym

Mam dziś dla Was przepis, na najlepszy...

miodownik

Dodane przez: agarybak76

Miodownik z orzechami

Kiedy tylko pojawiają się orzechy...

Miodownik z polewą kajmakową

Dodane przez: anemon

Miodownik z polewą kajmakową

Tradycyjny miodownik z masą z kaszy...