Tradycyjny dżem z truskawek

4.5 (166 ocen)

Jego przygotowanie zajęło mi troszkę czasu, ale było warto.

Składniki:

  • 3 kg truskawek
    1 kg cukru
    1 laska wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Tradycyjny dżem z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki po umyciu oczyścić i lekko rozdrobnić, następnie zasypać cukrem i odstawić na noc do lodówki, następnego dnia zlać powstały sok i zagotować, gorącym zalać truskawki i po wystudzeniu wstawić do lodówki do następnego dnia. W dniu trzecim zlać sok i powlewać do małych buteleczek na zimę będzie jak znalazł, a truskawki postawić na palniku, dodać szczyptę soli i ziarenka wyskrobane z laski wanilii, smażyć do momentu rozgotowania i zgęstnienia dżemu czyli jakieś 2-3 godziny na małym palniku bardzo często mieszając. Gotowy dżem przełożyć do małych słoiczków i zostawić do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować