Tort zielone jabłuszko Iwony

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Ten tort zrobiłam na wspólne urodziny Mojej Siostry Kasi i Szwagra Pawła

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki wody
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa śmietankowa:
    500 ml śmietany kremówki 30%
    1 opakowanie galaretki zielonej ( u mnie agrestowa)
    Masa jabłkowa:
    4-5 jabłek
    1/2 szkl cukru
    sok z cytryny
    2 opakowania galaretki zielonej ( u mnie agrestowe)
    Dodatkowo:
    2 do 4 opakowań rurek waflowych
    2 opakowania galaretki zielonej ( u mnie agrestowe)
    zielona wstążeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort zielone jabłuszko iwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowy tort zielone jabłuszko Iwony 1. Biszkopt:
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
    W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników.
    Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
    Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 min. w temperaturze 180°C.
    Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
    Masa śmietankowa:
    Kremówkę ubijamy na sztywno, miksując dodajemy tężejącą już galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody.
    Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę - raczej grubszą skropić sokiem z cytryny,dodać cukier prażyć pod przykryciem około 10 min żeby jabłka zmiękły. Wystudzić. Zsiadające się galaretki połączyć z jabłkami i taką krzepnącą masę wyłożyć na pierwszy biszkopt.
    Na masę jabłkową dać 2 blat biszkoptu. Na 2 biszkopt dać 1/2 masy śmietankowej. Na masę śmietankową dać 3 ostatni biszkopt.
    Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu i wokół tortu tak, aby waflowe rurki przykleiły się do tortu.
    Rurki waflowe układać pionowo wokół tortu jedna przy drugiej.
    Tort można obwiązać niteczką a dopiero przed podaniem zieloną wstążką.
    Na wierzch tortu wyłożyć tężejące galaretki agrestowe rozpuszczone w 1 szkl. wody.
    Tak przygotowany tort wstawić na dobę do lodówki.

Porady

Tort przed podaniem najlepiej przygotować dzień wcześniej, dlatego aby masy dobrze się zastygły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (169 ocen)

Zielone jabłuszko

To może cię zainteresować