Tort zielone jabłuszko iwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 min. w temperaturze 180°C.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
Masa śmietankowa:
Kremówkę ubijamy na sztywno, miksując dodajemy tężejącą już galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę - raczej grubszą skropić sokiem z cytryny,dodać cukier prażyć pod przykryciem około 10 min żeby jabłka zmiękły. Wystudzić. Zsiadające się galaretki połączyć z jabłkami i taką krzepnącą masę wyłożyć na pierwszy biszkopt.
Na masę jabłkową dać 2 blat biszkoptu. Na 2 biszkopt dać 1/2 masy śmietankowej. Na masę śmietankową dać 3 ostatni biszkopt.
Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu i wokół tortu tak, aby waflowe rurki przykleiły się do tortu.
Rurki waflowe układać pionowo wokół tortu jedna przy drugiej.
Tort można obwiązać niteczką a dopiero przed podaniem zieloną wstążką.
Na wierzch tortu wyłożyć tężejące galaretki agrestowe rozpuszczone w 1 szkl. wody.
Tak przygotowany tort wstawić na dobę do lodówki.
Porady
Tort przed podaniem najlepiej przygotować dzień wcześniej, dlatego aby masy dobrze się zastygły.
Komentarze