Tort wspaniały -szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placek kokosowy: białka ubić na sztywno,dodać cukier, potem kokos i lekko wymieszać. Piec w dużej tortownicy 20 min w 180st.
Placek orzechowy: białka ubić na sztywno, dodać cukier. Dodać żółtka, orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Piec 20-30min. w 180 st.
Placek makowy: białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, kakao, mąkę i proszek do pieczenia oraz kawę i zmielony mak. Piec 30-35 min. w 180st.
Krem: Zagotować mleko z cukrem, w połowie mleka rozpuścić budyń i roztrzepać żółtka wlać budyń i zagotować. Schłodzić. W naczyniu zmiksować masło na puch. Dodać schłodzony budyń. Masę podzielić na 2 części do jednej dodać 2 łyżki kakao do drugiej sok z połowy cytryny.
2.Wszystkie krążki podzielić na 3 części: dwoma talerzykami różnej wielkości.
Przekładać wg opisu:
1.Makowy, wewnątrz masa ciemna, orzechowy, masa jasna, kokosowy, na wierzch masa ciemna
3.2.Orzechowy, masa jasna, kokosowy, masa ciemna, makowy, na wierzch jasna masa
4.3. Kokosowy, masa ciemna, makowy, masa jasna, orzechowy, na wierzch posmarować polewą i udekorować według uznania.
Porady
Jeśli do masy dodamy kieliszek spirytusu tort będzie jeszcze wspanialszy.
Komentarze