• Tort w kształcie samochodu :)

    Dodane przez: Jewonek

  • Tort w kształcie samochodu jest idealnym prezentem dla każdego wielbiciela aut. Wykonany z niezwykle lekkiego biszkoptu, przełożony kwaskowym kremem i dżemem. Idealna kompozycja na upalne dni :)

  • Składniki

    Przepis na biszkopt:
    -6 jajek
    -0,5 szk. mąki pszennej
    -0,5 szk. mąki ziemniaczanej
    -0,4 szk. cukru
    -po 1 łyżce: octu, wody, oleju

    przepis na krem:
    -1 budyń waniliowy
    -0,5 l mleka
    -2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
    -0,5 szk. cukru
    -kostka masła lub margaryny
    -sok z połowy dużej cytryny
    -pół kieliszka spirytusu lub wódki

    ponadto do przełożenia dżem lub powidła brzoskwiniowe-2 średnie słoiczki

    gotowa masa cukrowa, tzw. lukier plastyczny (można również wykonać samemu w domu mieszając 3 łyżeczki żelatyny we wrzątku, dodać 3 łyżeczki glukozy i ok 0,5-0,7 kg cukru pudru-do konsystencji plasteliny)

  • Sposób przygotowania

    1.

    Pieczemy biszkopt w okrągłej tortownicy śr 24 cm. Ubijamy białka z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy do nich po 1 żółtku. Następnie (już używając łyżki) dodajemy kolejne składniki. Wylewamy do wysmarowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 50 min na 180 st. Biszkopt zawsze piekę bez proszku do pieczenia, i tak pięknie wyrasta, wystarczy tylko dobrze ubić białka

    2.

    Przygotowujemy krem-gotujemy budyń jak w przepisie, tylko z dodatkiem mąki. Po ostudzeniu miksujemy go z masłem, wódką i sokiem z cytryny. Wstawiamy na trochę do lodówki.

    3.
    sposób w jaki układamy ciasto - krok 3

    Biszkopt dzielimy na 3 spody, przekładamy na przemian kremem, i dżemem. Następnie boczne części odkrawamy i układamy jak na zdjęciu:

    4.
    Drugie ujęcie gotowego tortu-już w rękach solenizanta - krok 4

    Całość lukrujemy ,,na brudno'' używając kremu, lub jeśli cały zużyliśmy do przekładania ciasta robimy krem maślany miksując kostkę masła i pół szklanki cukru pudru do białości. na to nakładamy gotową masę cukrową, i ozdabiamy detalami. Można też użyć samego kremu barwiąc go na różne kolory i ozdabiając szprycą.

  • Rady

    Masło do kremu musi być w temperaturze pokojowej-najlepiej wyjąć dzień wcześniej.
    Jeśli krem wydaje nam się rzadki-wstawiamy go na trochę do lodówki.
    Ja nasączyłam spody używając soku z 0,5 cytryny z 100 ml wody z dodatkiem łyżki cukru.
    Tort najlepiej jest zrobić dzień wcześniej-wtedy będzie zwięzły i bardzo dobrze będzie się kroić.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, szkola_babci, tort dla dzieci, auto, tort samochód, tort cytrynowo-brzoskwiniowy
  • 1 komentarz
    • Gość
      2012-07-05T20:42:20+02:00 monique (gość) IP: 79.185.*.*
      Genialny przepis! Dziękuje bardzo za inspirację. Zrobię taki dla mojego synka Michałka. Na pewno się ucieszy, on tak uwielbia samochody. Już nie mogę się doczekać miny teściowej, kiedy przyniosę takie cudo. ^^

Dodane przez: Jewonek

Jewonek 6

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-07-05T17:29:33+02:00

10715 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »