drożdżowy warkocz

3 (1 ocen)

  • 7 min

Dziś wieczorem do mojego domu zawitało drożdżowe-zapach się niósł po całej klatce i zapewne wzbudził pożądanie wśród sąsiadów :) Bardzo polecam ten przepis, ciasto puchate i smaczne jak mało które :)

  • 7 min

Składniki:

  • ciasto:
    -180 ml ciepłego mleka
    -110g cukru
    -15g drożdży świeżych
    -750g mąki pszennej (najlepiej typ 650, ale inne też mogą być)
    -170g jogurtu naturalnego
    -2 duże jajka
    -2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    -1 łyżeczka soli
    -120 g miękkiego masła
    nadzienie:
    -400 g kremowego serka
    -60g cukru
    -dżem porzeczkowy (lub inny dżem lub świeże owoce-wedle uznania)
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowy warkocz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn z mleka, łyżki cukru, drożdży i pół szklanki mąki. Pozostawić go na ok 15 min, po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta, zagnieść je i pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie.
  • 2. Ser ucieramy z cukrem. Dla ułatwienia można dodać ok 3 łyżek mleka, śmietany bądź jogurtu.
  • schemat działania 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 (lub na więcej jeśli chcemy mniejsze warkocze), wałkujemy na prostokąty i układamy nadzienie na środku. Nacinamy równe paski po bokach, i zaplatamy warkocz-raz paseczek z jednej strony raz z drugiej. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min, w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 190-200 st.
  • zaplecione warkocze tuż przed wstawieniem do piekarnika 4. Wyrośnięte warkocze pieczemy ok 30 min. Można polukrować po wierzchu. Smacznego:)

Porady

Dziś robiłam to cudo po raz pierwszy i muszę stwierdzić że najlepiej jest przełożyć rozwałkowane ciasto na blachę w której bezie pieczone i tam zaplatać warkocz-ja tego nie zrobiłam i moje piękne warkocze popsuły się podczas przenoszenia do formy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować