Bułeczki czosnkowe

4.5 (182 ocen)

  • 10 min

Niesamowicie aromatyczne bułeczki z nutką czosnku i natki pietruszki. Zrobiłam dziś w międzyczasie, ot tak, bo nie chciało mi się iść do sklepu po pieczywko:) Wyszły pyszne-goście się zajadali :)

  • 10 min

Składniki:

  • ciasto:
    -400g mąki-najlepiej typ 650
    -20g cukru
    -8g drożdży świeżych
    -pół łyżeczki soli
    -260 g mleka
    -30 g roztopionego masła
    nadzienie:
    -50 g miękkiego masła
    -5 ząbków czosnku
    -3 łyżeczki świeżej lub suszonej natki pietruszki
    -szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrabiamy zaczyn z drożdży, cukru, ciepłego mleka i szklanki mąki, i zostawiamy go na kilka minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników, ugniatamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy na małe bułeczki (ok 10 sztuk) i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  • 2. Robimy masło czosnkowe ucierając wszystkie składniki nadzienia.
  • Gotowe:) 3. Wyrośnięte bułeczki smarujemy po wierzchu wodą, aby się ładnie podpiekły, robimy niewielkie nacięcie wzdłuż każdej z nich i układamy w nim masło czosnkowe. Tak przygotowane bułeczki ustawiamy na formie do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 min, pieczemy w temp. 180 st.
    Smacznego :)

Porady

Jeśli chcemy mieć cieplutkie i świeże bułeczki na śniadanie, możemy zrobić ciasto dzień wcześniej, i do ostatniego wyrośnięcia wstawić je do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je gotowe do pieczenia i po krótkiej chwili którą spędzą w piekarniku możemy cieszyć się ich wspaniałym zapachem i smakiem z samego rana:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować