Tort "usta adama" z kremem karpatkowym i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, cukier, kakao oraz wodę roztapiamy w garnku, doprowadzając do wrzenia i na małym ogniu gotujemy ok. 5 minut, ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie chłodna, dodajemy do niej 5 żółtek, 1 całe jajko, mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. 5 białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, bardzo delikatnie mieszając łyżką.
2.Papierem do pieczenia wykładamy formę o wym. 25x30 cm. Biszkopty przekładamy dość grubo powidłem i układamy na dnie formy, następnie łyżką nakładamy na nie ciasto (lepiej nie wylewać go bezpośrednio z garnka, bo biszkopty mogą się przemieścić). Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180ºC ok. 30 - 35 min.
3.Krem karpatkowy: 2 szkl mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałej części mleka rozprowadzamy mąki i żółtka (najlepiej wymieszać mikserem) i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy całość do gładkości.
4.Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 800ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na zimne ciasto wykładamy krem karpatkowy i wyrównujemy. Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy w plasterki, układamy na powierzchni masy. Zalewamy lekko tężejącą galaretką i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze