TORT Szachownica

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Niepozornie wyglądający Tort skrywa w sobie efektywną szachownicę! Jest to dobry sposób na zaskoczenie gości, wyrazistości w tym kremowym torcie nadaje domowy dżem wiśniowy. Naprawdę polecam!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -6 jajek
    -25 dag cukru
    -22 dag mąki tortowej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -3-4 łyżki kakao
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA:
    - 1,25l schłodzonej śmietanki kremówki 30%
    -7 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w 3/4 szklanki wrzątku lub 7 śmietan fiksów
    -cukier puder do smaku

    DODATKOWO:
    -polewa czekoladowa
    -8-10 łyżek kremówki
    - czekoladowe herbatniki
    -dżem wiśniowy x 2
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki, kakao , proszek do pieczenia przesiać. Przygotować formę o średnicy 26cm (posmarować margaryną i obsypać mąką). Włączyć piekarnik na 180 stopni. Jajka ubić z cukrem na pulchną i puszystą masę. Delikatnie mieszając, połączyć z mieszaniną mączną. Przełożyć do tortownicy, piec ok. 40min.
  • 2. Wystudzić i przekroić w poprzek na 3 części. W każdej z części wykroić 3 koła.
  • 3. Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Śmietanę ubić dodać cukier puder i żelatynę (lub śmietan-fixy).
  • 4. Jedną część biszkoptu położyć na parterze, wyjąć środkową obręcz i w jej miejsce położyć ubitą masę. W kolejnej warstwie na krem położyć obręcz z ciasta, a tam gdzie było ciasto, wyłożyć dżem wiśniowy i nałożyć krem. Krem nałożyć równo z biszkoptem uzupełniając luki. Powtarzać do wyczerpania składników.
  • 5. Przygotowany tort schłodzić. Przygotować polewę czekoladową, oblać nią tort. Powbijać połamane herbatniki (każdy herbatnik przełamany na 4 części).
  • 6. UWAGI: Wypełniając luki śmietaną trzeba uważać by nie wystawała ponad warstwę ciasta (inaczej szachownica nie będzie równa).

Porady

Układając warstwy tortu najlepiej spiąć je obręczą do tortów. Wtedy masa nie będzie spływała,a w lodówce się schłodzi. Po schłodzeniu zdjąć obręcz. Tort najlepiej smakuje po 24h.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować