Tort śmietanowo- truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt: białka oddziel od żółtek i ubij stopniowo dosypując cukier , jak bedzie sztywne i szklące dodaj żółtka wymieszane z olejem, potem mąki wymieszane z proszkiem. Podziel na 3 placki i dodaj do nich 3 różne kolory , dobrze wymieszać. piec oddzielnie każdy placek w 180 ' C
Masa I: w śmietance rozpuść połamaną czekoladę i jak przestygnie schłodzić całą noc w lodówce , na drugi dzień ubić na sztywno , potem wsyp śnieżkę i ubij chwilę , dodaj mascarpone i żęlatynę rozpuszczoną w małej ilości wody, ubij wyłóż na pierwszy placek na to gęsto poukładaj połówki truskawek
masa II :ubij śmietanę na sztywno, dodaj rozpuszczoną w niecałych 400 ml wody galaretkę , dobrze wymieszaj, do tego dodaj reszte mascarpone i krem ubij dokładnie do zgęstnienia. cześć kremu wyłóż na truskawki, przykryj kolejnym plackiem wyłóż resztę kremu i posyp stratą czekoladą gorzką dowolnie udekorować.
Placki nasączyłam sokiem z jagód z wodą
Porady
tort dobrze schłodzić wtedy bedzie smakował jak lody z truskawkami
Komentarze